Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Καρτέρι Θεσπρωτίας



Το χωριό Καρτέρι βρίσκεται στο νομό Θεσπρωτίας, και ανήκε στο Δήμο Μαργαριτίου.
Η θέση που βρίσκεται είναι ημιορεινή, καθώς το χωριό βρίσκεται σε επίπεδο μέρος , ενώ βουνά το περιβάλλουν απ'όλες τις πλευρές.
Η ιστορία του χωριού μας ξεκινάει περίπου το 16ο μ.Χ. αι., όπου πρώτοι Χριστιανοί κάτοικοι, έστησαν τις κατοικίες τους κόντα στη λίμνη Κανέτα, έξω από το ναό του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα, λοιπόν, με την παράδοση, ο Άγιος, διέταξε επανελλειμένως, οι κάτοικοι να φύγουν από εκεί και να 
 πάνε στην τοποθεσία , όπου βρίσκονται σήμερα τα χαλάσματα των σπιτιών.

Το Καρτέρι ήταν ένα από τα χριστιανικά και μη εξισλαμισμένα χωριά της περιοχής. Παλαιότερες ονομασίες είναι Μπρέκου Λιοφάτα ( ο λόφος με τις λιοφάτες/κουτσουπιές -παλαιό χωριό), Καρτέρεζα, Σμοκοβίνα και Συκοχώρι.
Είχε σχολείο, το οποίο έκτισε ο Εθνομάρτυρας Παπαντρέας, παρά τις αντιρρήσεις των Τσάμηδων της περιοχής. Αυτή η πράξη και όλες οι ενέργειες που έκανε για τη διάσωση της πίστεως , της γλώσσας και του πολιτισμού μας, του στοίχισαν τη ζωή, το 1942. Τη χρονολογία αυτή ακολούθησε και η εγκατάλειψη του χωριού από τους κατοίκους του καθώς και η ολοκληρωτική πυρπόληση του από του από τους Τουρκοτσάμηδες της περιοχής. Τη δεκαετία του '50 οι κάτοικοι του χωριού γύρισαν πίσω και έκτισαν τα σπίτια τους , στην τοποθεσία του σημερινού χωριού καθώς και στις γύρω πλαγιές. Παράλληλα, έκτισαν και τον Ιερό Ναό του Αγ.Αποστόλου Θωμά και ανακαίνισαν τις κατεστραμμένες εκκλησίες τους.
Το χωριό σήμερα έχει περίπου στους 250-300 κατοίκους. Κύριες ασχολίες τους είναι η κτηνοτροφία, πτηνοτροφία και η γεωργία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου